articles photography:

Bezoek van Bertus

01 dec 2019 | Sea Ranger Service

Een tijdje terug zagen we iets onverwachts in de haven. Het wateroppervlak brak en de kop van een zeehond verscheen. Het komt vaker voor in de haven van Den Helder dat mensen hem zien en daarom hebben ze hem een naam gegeven: Bertus.

In Nederland worden zeehonden zelfs gezien in rivieren en meren. Vroeger gebeurde het vaak dat zeehonden de rivieren op zwommen, maar tegenwoordig is dit een stuk moeilijker vanwege de zeesluizen, dijken en waterkeringen. Hoewel het veel meer moeite kost, komen ze toch aan de andere kant van deze obstakels. Dus wanneer barrières of zeesloten (gedeeltelijk) open zijn, zwemmen ze erdoorheen. Zeehonden kunnen goed omgaan met zout, vers en brak water, zolang er voldoende te eten is.

De meeste mensen zien van zeehonden die ontspannen en dutjes doen op de zandbanken. Maar hoe rusten ze in de haven? Ze doen dit door in het water te liggen of te “hangen”. Bij dat laatste kun je denken aan een drijver, hun hoofd rust op het oppervlak van het water en de rest hangt eronder.

Tegen de tijd dat de zeehonden genoeg hebben om in de haven te zijn, vertrekken ze weer, zwemmend met boten die door de sluizen varen.

Sea Ranger Anouk