articles photography:

De Sea Ranger Bootcampselectie

30 mrt 2018 | Peter de Haan

Op 8 november organiseerden we onze derde en laatste info-avond voor Sea Ranger Bootcamp 2018! Rond half acht stroomde Kantien in Utrecht weer vol met tientallen verwachtingsvolle gezichten. Sommige met nauwelijks verholen enthousiasme, anderen wat afwachtender. Na afloop van de presentatie van Wietse van der Werf en hoofd opleidingen Aaldrik Jager praten we na en trekken we nog wat twijfelaars over de streep: natuurlijk schrijf je je in! Tijdens de selectie kun je altijd nog besluiten of het bij je past of toch niet.

Dan gaat de mailing eruit: de inschrijving is geopend! Zo’n 600 achtergelaten mailadressen worden ingeseind dat het moment is aangebroken om de daad bij het woord te voegen. En jawel: de eerste formulieren druppelen binnen. Vijf het eerste uur, 10 de eerste dag, twintig in een week. Rond de sluitingsdatum voor inschrijving tikken we de 100 inschrijvingen aan. Een paar kandidaten vallen direct al af; helaas moeten we strikt zijn in de leeftijdsgrens. Iedereen die wel aan de voorwaarden voldoet krijgt een capaciteiten- en competentietest van Randstad. Tientallen vragen waaruit een beeld ontstaat van de vaardigheden, werk- en denkniveau van de kandidaten. Wie zonder uitschieters de tests afrond wordt uitgenodigd voor de fysieke selectiedag. De tweede selectieronde!

Op die selectiedag testen we fysieke conditie, vaardigheden als teamplayer en doen we een checktest. Even zeker weten dat de eerdere Randstad test geen (misschien zelfs geholpen!) momentopname was. En kun je schakelen tussen fysiek bezig zijn en concentreren achter een laptop? De volgende stap is een telefonisch of persoonlijk ‘klik’gesprek. Klikt het tussen de kandidaat en de opzet van het Sea Ranger Bootcamp? Begrijp je waar je aan begint en sluit je motivatie aan bij wat we bieden? Pas als we zeker weten weten dat goed zit krijg je een overeenkomst voorgelegd om je deelname vast te leggen. Wordt die ondertekend en samen met een medische verklaring van PADI dat je ‘fit to dive’ bent opgestuurd, staat alleen betaling je eigen bijdrage tussen jou en de startstreep. Want ook al biedt het Sea Ranger Bootcamp het 5-weekse programma aan voor een deel van de werkelijke kosten, het vergroot je betrokkenheid en motivatie tot het einde erbij te blijven. En daarmee in aanmerking te komen voor die betaalde baan als Sea Ranger op zee!